Micropalen

Wat verstaan we onder micropalen?

Hiermee bedoelen we een paal van kleine diameter, aangebracht met een kleine machine.
Micropalen kunnen verschillende paaltypen zijn zoals een geklopte paal, een kokerpaal met kleine diameter welke een hoge draagkracht kan behalen of een geboorde paal van kleine diameter.

De geboorde palen delen we op in twee verschillende type:

1: De geschroefde kokerpaal of micropaal, een met water geboorde paal waarbij er geboord wordt met een stalen kern die tevens deel uit maakt van de constructie van de paal. 

Het met water geboorde gat wordt in tweede instantie van onderuit gevuld met grout en zal het water omhoog drukken. Dit vuile water kan dan opgevangen worden in een bassin en later hergebruikt worden. Het overgebleven slip dient afgevoerd te worden. Voordeel van deze methode is dat men van verschillende boorkronen gebruik kan maken en door bestaande funderingen kan boren.

2: Een volgend type is de schroefinjectiepaal welke net als de water geboorde paal bestaat uit een stalen boorkern die deel uitmaakt van de constructie van de paal. 

Er wordt nu niet geboord met water maar er wordt direct grout geïnjecteerd door de holle boorkern. Het grout vult de kern op maar komt door middel van twee gaten in de boorkroon ook rondom de paal waar het zich vermengt met de aanwezige grond. Dit is een relatief schoon proces, zonder afvoerbasis maar kan niet door bestaande funderingen boren.